Je theoriecertificaat

Het theoriecertificaat is niet alleen een noodzakelijk papiertje om het praktijk examen te kunnen afleggen,maar vooral ook de vereiste om op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer deel te nemen, immers zonder de nodige kennis van de verkeersregels zal het rijden in het huidige drukke verkeer een zenuwslopende aangelegenheid worden.

Je theorie-examen

 

Het theorie-examen leg je af in één van de 31 theorie centra`s van het CBR, het duurt ongeveer 45 minuten en je krijgt direct na afloop je uitslag, als je slaagt krijg je het theoriecertificaat direct mee. Het theorie-examen voor de personenauto bestaat uit drie onderdelen: Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen); Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen); Een onderdeel over verkeersinzicht / risico’s (10 vragen). Het theorie-examen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, open vragen en gedragskeuzevragen (bij gevaarherkenning). De vragen worden gesteld bij beelden van verkeerssituaties op grote tv-monitoren. Je kunt ze daarop ook meelezen. Je beantwoordt de vragen met drukknoppen in de tafel.

Gevaarherkenning
De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen: remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen); gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze); of niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid).

Verkeersregels
De vragen over de verkeersregels gaan over de verkeersborden, verkeerstekens en verkeersregels.

Verkeersinzicht en risico's
Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

Wanneer geslaagd?

 

Je slaagt voor het theorie-examen als:
je 12 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning;
je 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht.

Je theorie-examen reserveren

 

Het theorie-examen kun je reserveren via Rijschool Mercurius.
Je kunt het ook zelf doen via de website van het CBR